Ile lat można przechowywać miód

Ile lat można przechowywać miód

Ile lat można przechowywać miód – wiele osób kupuje miód naturalny. Takie produkty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zastanawiasz się, jak długo można przechowywać dobry miód? Okazuje się, że przez większość czasu… nie ma górnej granicy. Wiele jednak zależy od odpowiednich warunków przechowywania. Co powinienem zrobić, a czego unikać? Czy proces krystalizacji jest niebezpieczny?

Miód ma długi okres trwałości

Szczególnie polecany jest miód naturalny z mojemiody.pl https://mojemiody.pl/. Przecież zwykle nie ma tu określonego terminu ostatecznej konsumpcji. Niektórzy pszczelarze uważają, że można kupić naturalny miód, przechowywać go przez kilka lat, a potem bezpiecznie jeść. Co ciekawe, w 2012 roku w Gruzji miały miejsce niezwykłe wykopaliska. Wtedy odkryto miód, który miał ponad 5000 lat. Ważne, że jest jadalny! Należy jednak wspomnieć o kilku bardzo ważnych czynnikach. Aby dodać naturalny miód do herbaty, sałatek, ciast itp., należy go odpowiednio przechowywać. W przeciwnym razie produkty te zaczną się szybciej starzeć. Dlatego mogą nie smakować tak dobrze, a co najważniejsze nie mają wielu właściwości prozdrowotnych. Unikniesz tego, jeśli będziesz przechowywać te produkty w odpowiednich warunkach. Co równie ważne, może wystąpić krystalizacja. Jednak w dalszej części tego artykułu dowiesz się, że nie ma się czym martwić. O czym jeszcze warto wspomnieć? Czasami naturalny miód zaczyna fermentować. Aspekt ten zależy m.in. od daty zbioru, odmiany czy sposobu przechowywania. Warto wiedzieć, że takie produkty można dowolnie dodawać np. do domowych nalewek owocowych. Byłoby to zdrowsze rozwiązanie niż używanie dużej ilości klasycznego cukru.

Jak przechowywać miód naturalny?

Ile lat można przechowywać miód
Ile lat można przechowywać miód

Chcesz zaopatrzyć się w naturalne słoiki z miodem? Znalazłeś sprawdzonego dostawcę, który oferuje Ci atrakcyjne warunki finansowe? Niektórzy wybierają to rozwiązanie. Aby zmaksymalizować trwałość tych produktów, należy pamiętać o kilku czynnikach. Oczywiście sposób przechowywania tych produktów jest pod tym względem bardzo ważny. Wybierz suchy obszar. Ma również odpowiedni odcień. Ważna jest również temperatura. W takiej domowej spiżarni nie może być jednocześnie za gorąco i za zimno. Obie skrajności są dla tych produktów złe. Najlepiej wybrać miejsce, w którym panuje temperatura od 8 do 20 stopni Celsjusza. Nie masz takiej pozycji? Ponieważ mieszkasz w kamienicy itp.? Na przykład niektórzy decydują się na przechowywanie naturalnego miodu w lodówce. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie, chociaż nie jest to również opcja wysoce zalecana przez ekspertów. Jednak w tym przypadku należy zadbać o to, aby produkty te były przechowywane w odpowiednich hermetycznych słoikach. Choćby dlatego, że naturalny miód potrafi pochłaniać zapachy. W związku z tym nie ma gwarancji, że będą smakować prawidłowo po zjedzeniu.

Zobacz miody :

 

Skrystalizowany miód: czego się obawiać?

Z biegiem czasu takiemu procesowi przechodzi długotrwałe przechowywanie naturalnego miodu. Ale czy jest się czym martwić? Na szczęście nie. Po pierwsze, krystalizacja jest procesem całkowicie naturalnym i bezpiecznym. Mówimy też o procesach fizycznych, a nie chemicznych. W trakcie tego procesu skład naturalnego miodu nie ulega zmianie. Nie pogorszyły się również właściwości prozdrowotne tych produktów, których nie brakowało. Jaka jest krystalizacja miodu w praktyce? Chodzi głównie o przekształcenie formy płynnej (tzw. patoki) w formę stałą. Z biegiem czasu między innymi charakterystyczne grudki. Jednak taka forma tych produktów nie powinna nikogo odstraszyć. W końcu nadal są pyszne i zdrowe. Co ciekawe, nawet w domu można pokusić się o wdrożenie procesu dekrystalizacji. Trzeba jednak pamiętać, że temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.

W jakich słoikach nie powinno się przechowywać naturalnego miodu?

Jak wiadomo miód naturalny powinien być szczelny. W tym celu warto wybrać odpowiedni słoik. Dzięki temu produkty te pozostaną jak najbardziej jadalne, nawet po kilku miesiącach itp. w domowej spiżarni. Jednak eksperci z branży są wyczuleni na jeden aspekt. Chodzi o to, żeby naturalnego miodu nie przechowywać w metalowych słoikach. Wszystko dlatego, że mają niekorzystne właściwości w kontekście tych produktów. Chodzi o smak, a co najważniejsze o kwestie zdrowotne. Zalecane są pojemniki szklane lub porcelanowe. Decydując się na ten rodzaj opakowania, zachowasz spokój w kwestii jakości i wydajności. Również miód należy nabierać tylko drewnianą łyżką.